Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Flash kép szerkesztése

Flash képek szerkesztése

Aleo Flash Intro Banner Maker és Ncesoft Flip Book Maker programmal

"az oldal jogvédelem alá esik, engedélyem nélkül a másolását a törvény bünteti"

Ezekkel a programokkal szerkesztett zenélő flash képeimet,  flash albumaimat megtalálod a " Flash képek " menüpont alatt.

 

1./ Aleo Flash Intro Banner Maker program használata

A flash alapú zenés képek sokban megegyeznek a .gif képekkel.
Mindkettő animált, mozgó elemeket tartalmaz, mindkettőn szólhat a zene.
Ami a különbség, hogy a flash képek nem képszerkesztővel készülnek, sokkal élethűbb animációkkal lehet díszíteni és akár egyszerre 50 animációt is elbír. Készítése egyszerűbb, és a fájl mérete lényegesen kisebb mint a  .gif-é.  Fel lehet használni előre gyártott flash elemeket, de lehet egyénileg is szerkeszteni flash animációkat.
Az animációk variálhatók. Lehet a színükön, -méretükön, -darabszámukon,  -átlátszóságukon, -sebességükön és még sok egyéb tulajdonságukon állítani.


Rengeteg flash animációs szerkesztő van már, de szerintem a legkönnyebben kezelhető és amivel a kezdők is boldogulnak az a "Flash Intro Banner Maker"  és nagy előnye,  hogy még magyarul is tud.

Ezzel nem csak bannert lehet szerkeszteni weblapunkra, hanem bármekkora méretű képet és a programba beépített animációval (.swf)  valamint a hozzá illesztett zenével  (mp3 vagy wav)  csodálatos flash képeket tudunk szerkeszteni. 

Ezeknek a képeknek a kiterjesztése  .swf   amit le lehet egyénileg is játszani egy flash lejátszó kis progival. Akinek nincs meg ez a lejátszó,  az a VLC media playerrel le tudja játszani, vagy hozzá lehet rendelni az Internet Expolert is. Ami a lényege ezeknek a flash képeknek, hogy weboldalakra nagyon könnyen  beilleszthető. 

A Mozilla Firefox alapból veszi és le tudja játszani a flasht. Az Internet Expoler is lejátssza, amennyiben nincs blokkolva az előugró ablakok megjelenítése. Mert ha blokkolva van, feljön a menücsík alatt egy sárga figyelmeztető szöveg, hogy megakadályozza az aktívX vezérlő futtatását. Ilyenkor a csíkra jobb klikkel és a blokkolt tartalom engedélyezésével le tudjuk a flash animációkat játszani. Ha meg nem akarunk minden egyes flash képet engedélyeztetni, alapból állítsuk be az Internet Expolernél az engedélyeztetést.
Akinek a gépén nincs telepítve az AdobeFlashPlayer plugin (internet bővítmény) az innen letöltheti illetve telepítheti:

https://get.adobe.com/flashplayer/
 

Sokszor előfordul netezés közben, hogy feljön egy ablak és kéri az Adobe Flash Player frissítését. Nyugodtan engedélyezzük, mert különben nem biztos hogy minden flash animációt le fog tudni játszani a böngészőnk, mivel újabb és újabb flash verziókat dobnak a piacra.


De térjünk vissza a Flash Intro Banner Maker progihoz.

Ennek is van már több verziója. A különböző verziókat torrent oldalakról le lehet még tölteni. 
Van ami portablés, van ami feltört, van ami key.reg-es


Miután letöltötted:
(EZ A MŰVELET NEM BIZTOS HOGY MINDEGYIK LETÖLTÉSRE ÉRVÉNYES!!!)
1./ indítsd el a setup-ot                                    
2./ másold át a telepített könyvtárába az   ypogeios  mappa alatt levő .exe fájlt  (az exe felülírja az eredetit), és a key.reg fájlt is.        
3./ indítsd el a key.reg fájlt  és engedélyezd a bejegyzését.                                       
4./ most már teljes lesz a verziód  

 

A hivatalos oldaláról a Trial verziója is letölthető: 

www.aleosoft.com


A program alapból angol nyelvű,  de aki nem boldogul vele hagyjon üzit  és elküldöm neki a magyarosítást.                   

A program kezelését nem írom le.  Aki járatos a képszerkesztésbe, annak nem okoz gondot ez a progi se.
Kezeléséről-használatáról  itt találsz egy teljes körű  bemutatót:

oktató videó megnézéseNem árt ha tudjuk:
Egy Flash fájl ha a szerkezetét nézzük, áll egy alapképből, egy vagy több animációból és egy aláfestett zenéből amit a program  .swf kiterjesztéssel összetömörít.  Mivel ez egy kódolt fájl, lehetőség van dekódolni is. Erre alkalmasak a Flash decompiler programok. Ezekből is van rengeteg. Egy decompiler progival szét lehet szedetni alkotóelemeire a flash fájlt, ha például egy ilyenből ki szeretnénk szedni a zenét vagy egy animációját, vagy a beépített képeket. Ha ennél is mélyebbre akarunk turkálni egy flash fájlba, használjunk egy  komolyabb decompiler progit, ami dekódolja a flash fájlt egész a forrás nyelvig.  Ennek a kiterjesztése .fla  és a legapróbb képkockától a szövegig bármit manipulálhat rajta az ember. Persze ehhez már komolyabb szakértelem szükséges.  Mivel a flash fájl is egy média fájl, lehet konvertálni avi-ba,  .mpg-be, .wmv-be, vagy akár gif-be is.

Az Aleo Flash Intro Banner Maker szerkesztővel készített animált képek az egyszerű flash kategóriába sorolhatók. Lejátszásuk nem igényel semmi extrát. Vannak azonban olyan flash szerkesztők, ahol képet a képben vagy képben videót lehet elhelyezni beágyazott hivatkozással.  Ilyen pl.  az E-anim szerkesztő, kiadója: Phildes  vagy az Adobe Professional CS6 szerkesztő, kiadója: Adobe  és még sorolhatnám őket.      El kell ismerni, igen látványos flash képeket lehet így szerkeszteni, de nem árt szem elött tartani azt, hogyha törlésre kerül a kép vagy videó amire hivatkozunk, főleg ha  a YouTube-ról van beágyazva és ráadásul nem is a mi tulajdonunk, tönkre teszi a munkánkat mivel csak a nagy semmit fogjuk látni és a kezelőgombok is inaktívak maradnak. Lejátszásukhoz nem elég egy lejátszó,  Internet hozzáférés is kell a hivatkozások miatt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2./ Ncesoft Flip Book Maker program használata

Ez a program is nagyon könnyen kezelhető és három menü lépésből már kész is a flash bemutatónk.

A különbség az előző progihoz képest annyi, hogy itt több képet tudunk bemutatni, videó fájlok is beilleszthetők ha az  .flv formátumú, és az egész  műsor  könyv formájában jelenik meg amit tetszés szerint lapozgathatunk, (ha ügyesen ráállsz az egérrel a könyv jobb alsó sarkára majd ha látod megmozdulni, az egér bal gombját nyomva tartva lapozol)  vagy pedig az auto play használatával élvezhetjük a könyvben elhelyezett képek vetítését.

Ez a program sajnos angol nyelvű és magyarítás nincs hozzá. Aki már jól kezeli az Aleo Flash progit, annak nem lesz nehéz ezt is megtanulni.

A programot torrent oldalakról le lehet tölteni. Van ami portablés, van ami feltört, van ami key.reg-es

Mi is a  -PORTABLE- jelentése:  A portable programokat nem kell feltelepíteni a gépre, egy fájlból áll aminek a kiterjesztése  .exe ,  ebbe van betömörítve maga a program regisztrált vagy feltört változata, bármilyen külső hordozóról (pendrive) is  indítható. Letöltés után csomagold ki egy mappába és a Portable Flip Book Maker v2.5.0.exe-vel indítva már használhatod is.

A hivatalos oldaláról a Trial verziója is letölthető: 

www.ncesoft.com

A program használatáról  rövid videót itt találsz:

megnézem a videót

Aki nehezen boldogul az angol nyelvvel, röviden ismertetem a progit.

Indítás után bejön az alapkép.

A jobb felső sarokban látható a 

-setting- 

Itt állíthatjuk be a flash kép méretét  (ami alapból 900*700-as és ezt ne is állítsuk át), valamint az auto.lejátszás lapozási idejét ( ennek alapbeállítása 3 sec. de ezt növeljük meg legalább 8-10 sec.-re ).

- file-

Itt menthetjük el a bemutatónk beállításait ami  .fbm kiterjesztésű és amit később újra megnyithatunk, ha változtatni akarunk az összeállításon.

- help –

Semmi érdekes nincs itt és ne is állíts be semmit, mert lehet hogy elveszti crack-elt változatát.

 

A három lépés menüje:

1./  Add file

Itt adjuk hozzá a képeket,  flash fájlokat,  .flv kiterjesztésű videót  és az MP3-as formátumú aláfestő zenét.  ( aki videót szúr be a bemutatóba, az ne használjon aláfestő zenét !!! )

 

2./ Style

A feljövő ablak két menüpontja

- style -  és  - effect -

 

A  - style -  alatt adjuk meg az alap hátteret majd a  - costumize – gomb után  állíthatjuk  be a kezelőgombokat, a navigációs sávon levő szöveg  színét – méretét - stílusát , a könyvünk belső lapjainak hátterét,  az  - advance -   gomb pedig plussz beállítási lehetőségeket kínál, pl. könyvlap mérete, lapozás stílusa,

Az  - effect -  alatt   beépített effektekből válogathatunk.

 

Ha a beillesztett képünkre klikkelünk felugrik egy menüsáv, ahol a beillesztett képek elhelyezését tudjuk változtatni.

 

3./ Publish

A munkánkat elmenthetjük 

.swf  (flash) formátumba,

.exe  (futtatható fájl) formátumba 

.html  (szerkeszthető ) formátumba

.scr  (képernyővédő) formátumba

 

FONTOS!

A kész flash fájlunk méretét befolyásolja, hogy hány képet raksz  bele,  használsz-e aláfestő zenét, illetve mekkora a videó fájlod mérete amennyiben olyat is beillesztesz.  Lehet a kettőt  ( képet-videót ) egyszerre is használni.    20–30 db  kép + aláfestő zene  kb. 6-10 MB méret között  mozog.  Videó beillesztésnél a videó méretéhez  kb. hozzá lehet adni plusz 2-3 MB-ot.

Ezt a típusú flash fájlt a saját weboldalunkra nem gond feltölteni, de ha el akarjuk valakinek küldeni ajándékba, érdemes inkább a linkjét elküldeni nagy mérete miatt.

  

Flash tartalmakkal sok millió weboldalon találkozhatunk, és a Flash ma már nélkülözhetetlen eszköze az interaktív, látványos és szórakoztató web-nek.

Remélem tetszeni fog ez a progi is, hisz remek ajándék lesz rokonoknak, ismerősöknek, családi albumokhoz,  stb.  főleg most, hogy közeleg a karácsony.

 

Készítette:  © LNE

 

Sok sikert a flash bemutatók készítéséhez.