Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képek nyomtatása

KÉPEK NYOMTATÁSA és DPI BEÁLLÍTÁS

"Az oldal tartalma jogvédelem alá esik. Engedélyem nélkül a másolását, átszerkesztését a törvény bünteti"

ELŐSZÓ:

Ha a készített képeinket fotópapírra, fényképminőségben szeretnénk kinyomtatni, a papír-írószer boltok árulnak kimondott erre a célra A4-es méretben fotópapírt.

A papír egyik oldala fényes, erre az oldalára kell nyomtatni.

Ügyeljünk tehát arra, hogy a nyomtatóba való behelyezése jó legyen.

1 csomagban ha jól emlékszem 10 db fotópapír van. Az ára sajnos kicsit drága, de a színesben kinyomtatott kép minősége vetekszik bármelyik fotostudiónak beadott képelőhívással.

Hogy spóroljunk a drága papírral mert nem akarsz  A4-es nagyságú képet nyomtatni csak pl. 4 db kisebbet, akkor készíts egy A4-es nagyságú fehér színű alapot a képszerkesztőben, ami  kb. 1900 * 2850 pixel (16széles 24magas cm ) és ügyesen másold rá és helyezd el a kis képeket úgy, hogy minél gazdaságosabban kihasználd az A4-es méretű fotópapírt. Nyomtatás után pedig szét lehet őket vágni.

Mivel egy ekkora pixelű kép teszi ki az A4-es lap területét, így vedd figyelembe a felhasznált kellékeid méretnagyságát a képszerkesztés során. De erről még szó lesz a nyomtatás leírásában.

---------------------------------------------------------------------------

A NET-en nagyon sok oldal foglalkozik képszerkesztési leírásokkal, legyen az a PhotoFiltreStudió vagy az AdobePhotoShop vagy akár a PaintShopPro,  de a képek nyomtatásáról a mai napig (2014.12.07.) még nem olvastam egyik oldalon se. Ha mégis feltűnik ezek után valamelyik képszerkesztési leírásokkal  foglalkozó oldalon a nyomtatásról szóló ismertető, az nem a véletlen műve lesz.

De térjünk rá a DPI értékre, mert ennek megadása  nagyon fontos beállítás és nem árt ha már a szerkesztésünk elején átgondoljuk a képünk méretét és megadjuk hozzá a DPI felbontást ha ki akarjuk majd nyomtatni.

Mivel nagyon sokan nincsenek tisztába a nyomtatási paraméterek beállításával, rövid leírásom segíteni fog, hogy milyen beállítás mellet is lehet kihozni a legjobb minőségű nyomtatási képet.

Egy weboldal díszítése céljából szerkesztett képnél, vagy vendégkönyvbe beillesztett képnél nem lényeges a DPI felbontás, de ha a szerkesztett képet ki is szeretnénk nyomtatni akár a családnak akár ajándékba, ezt a beállítást is figyelembe kell venni, mert lehet hogy a fáradságos munkánk vész kárba, mert a kinyomtatott kép nem hozza majd azt a minőséget, amit szerettünk volna.

Lássuk hát mi is az a DPI felbontás.

A dpi a ‘dots per inch’ kifejezés rövidítése, ami magyarul annyit tesz: pont per hüvelyk. Tehát a dpi felbontás az egy hüvelyknyi területre eső képpontok számát jelenti azaz, ahány dpi felbontású a kép, annyi pont található egy hüvelyk területen, ami átváltva 2,54 cm.

Hogy még érthetőbb legyen,  egy 72 dpi felbontású képnél  2,54 cm hosszon 72 pontot nyomtat a nyomtató  és egy 300 dpi felbontású képnél pedig 300 pontot nyomtat a nyomtató.

Egy nyomtatott kép pedig annál tisztább lesz és élesebb minél több pontot nyomtat majd a nyomtató egy adott méreten belül ami 1 hüvelyk.

Amikor belekezdünk egy kép szerkesztésébe, az első lépés hogy megnyitunk egy üres lapot.  Általában 800*600  vagy 1024*768 a legelterjedtebb pixel méret amit a képszerkesztési leírásokban használni szoktak.  (a pixel szó jelentése képpont)

Hogy jobban megértsd, nézzük meg mi is az a képpont.

Kiválasztottam egy képet, a szerkesztése előtt a mérete 800*600 pixel-re és 72 dpi felbontásúra lett állítva.   Legyen ez a kép a sablonunk.

A képen a csinibaba szemének 800 szoros nagyításánál láthatod, hogy mekkora is lesz  1 pixel vagyis 1 képpont.  (A piros nyíl pontosan egy képpontra mutat). 

Ez a kép tehát 800 képpont széles és 600 képpont magas.

A kép megjelenítéséhez klikk ide:    sablon01

Mivel a nyomtatáshoz szükséges DPI  méret később is megváltoztatható, próbáljuk ki  hogy ez a kép hogyan is fog kinézni különböző felbontásoknál, ha nyomtatóra küldjük.

A nyomtatás ikonra kattintva feljött egy ablak.

A feljövő ablakban látható, hogy a Photofiltre nyomtatás automatikusan a lap közepére tette a képet  500%-os aránnyal és 120 dpi felbontással, ha a lap A4-es méretre van beállítva.

A kép megjelenítéséhez klikk ide:   sablon02

Bepipálva az eredeti méret négyzetet, hisz eredeti méretben szeretném kinyomtatni, a következő üzenet jelent meg.

„az eredeti méret túl nagy, változtass a felbontáson”

A kép megjelenítéséhez klikk ide:  sablon03

Miután tudomásul vettem, hogy eredeti méretben nem lehet kinyomtatni A4-es lapra és Ok-ra klikkeltem, az eredeti méret beállítás inaktívvá vált, viszont  lehet variálgatni a felbontással.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a %-os arány csúszkával variálunk.

Ha felvisszük a csúszkát jobbra maximumig az arányunk majdnem 800 %-ra megnő és a relatív felbontás 75.96 dpi lesz. (72 dpi-re már nem lehet levinni)

A kép megjelenítéséhez klikk ide:  sablon04

Ebből látszik, hogyha akarnánk se tudnánk az eredeti  72 dpi-re beállítani a képfelbontást, mert már nem fér rá a papírra. Ezért kaptuk az elején az üzenetet, hogy „az eredeti méret túl nagy”.

A képméret leolvasható cm-be is. Jelen esetben szélesség: 26,75cm,  magasság:20,07cm

Ez közel egy A4-es lapnak megfelelő.

Ha a csuszkát beállítjuk közel 160 dpi felbontásra, ami cm-be átszámolva 12,5 x 9,4 cm , egy levelezőlap nagyságú nyomtatási képet kapunk.

Nem árt ha tudjuk, hogy a nyomdai minőség legtöbbször 300 dpi-vel dolgozik.

Állítsuk hát be a csuszkát közel 300 dpi felbontásra.

Képünk mérete így 6,77 x 5,08 cm-re csökkent. 

Igaz hogy pici lett a kép, viszont ez lesz a legjobb nyomdai minőség, mert  milliméterenként közel 12 képpontot nyomtat a nyomda., vagyis szép éles-tiszta lesz a kép. 

A kép megjelenítéséhez klikk ide:  sablon05

Akkor most számoljunk egy kicsit:

Egy nyomdai minőségű, 300 dpi-s kép esetén, milliméterenként 11,81 képpontunk lesz. Ez a 11,81 képpont a 300/25,4-ből lett számolva. ( 300 a dpi érték,  a  25,4 egy állandó)

Mivel a DPI  hüvelykben számol a hányadosunk pedig pixel/cm, ezért ezt meg kell szoroznunk a hüvelyk és centiméter közötti váltószámmal (1 hüvelyk=25,4 mm)

Ha mozgatod az arány csuszkát lassan jobbra, majd lassan balra, megfigyelheted, hogy a felbontás és a méret között fordított arányosság áll fenn.

Minél nagyobb a kép felbontása, annál kisebb lesz a nyomtatási méret, vagy minél kisebb a kép felbontása, annál nagyobb lesz a nyomtatási kép mérete.

Jelen esetünkben tehát a 800*600 pixeles képünk kb. 8x6 cm-es méretben lesz jó minőségű, ha nyomtatni akarod.

Ha ezt a képet egy 80x60 cm-es óriás plakátra akarnánk kinyomtatni, elég lenne oda a 300 dpi helyett 30 dpi felbontás is (vagyis a tizede), ugyanis minél nagyobb méretű egy kép, annál messzebbről nyújt élvezhető élményt, és minél messzebbről nézünk egy képet, annál kevésbé kell jó felbontásúnak lennie az élvezhetőséghez.

Ez a lényege a képfelbontásnak. Mert ugyanaz a 800*600 pixeles kép 300 dpi felbontásban pontosan 6,77 x 5,08 cm-es (a kerekítés miatt 8 x 6 cm-nek számoltam), ám 30 dpi felbontásban már 67,7 x 50,8 cm-es, hiszen itt egy hüvelyken (2,54 cm-en) csak 30 képpont van. De ettől még a képünk mérete megmaradt 800*600-as, csak azáltal lett nagyobb, hogy a felbontását csökkentettük.  Épp ezért már a szerkesztésünk elején döntsük el, hogy ki akarjuk-e nyomtatni a képünket, és ha igen mekkora méretbe.

Nézzük meg a nyomtatási paramétereket egy 2244*1728 pixeles 72 dpi felbontásúra beállított képnél milyen lesz, ha A4-es lapra akarom nyomtatni.

Ha bepipáljuk az eredeti méret négyzetet, itt is a következő üzenet jelenik meg:  „az eredeti méret túl nagy, változtass a felbontáson”

Ha a csúszkát mozgatva beállítom 300 dpi-re (mivel ez az érték a legjobb nyomdai minőség), egy 19x14,6 cm-es képet kapok

A kép megjelenítéséhez klikk ide:  sablon06

Most hasonlítsuk össze a 800*600-as képünk nyomtatási méretét és a 2244*1728-as képünk nyomtatási méretét. Mindkét kép 72 dpi felbontásra volt állítva amikor készült.

A legjobb nyomtatási minőségben (300 dpi) a csinibaba 8x6 cm-es, a karácsonyi lap pedig 19x14,6 cm-es lesz.

Tehát vedd figyelembe, hogyha nagy méretben szeretnél nyomtatni képet és a legjobb felbontásban (300 dpi), akkor a képméreted beállítása a szerkesztés kezdése előtt ne 800*600 pixeles legyen, hanem legalább a háromszorosa.  Persze lehet hogy ekkora méretnél már a kellékeid amit rá szeretnél szerkeszteni elvesznek mert olyan kicsik.  

Épp ezért egy jó tanács!

Sose használj olyan kellékeket, aminek képmérete kisebb mint 800*600, mert nyomtatásra készülő képhez nem igazán lesz alkalmas.

Remélem hogy tudtam segíteni a nyomtatási paraméterek megértésében, és sikerül mindenkinek a legjobb képfelbontást beállítani ha nyomtatásra küldi szerkesztett képeit.

A leírást készítette  © LNE