Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TABLÓ KÉPEK - ALBUMOK - DVD BORÍTÓK SZERKESZTÉSE

( képeket a leírás végén találod)

 

Tablók szerkesztésének leírásáról, ötletekről, tippekről, mintaképekről magyar nyelvű oldalakon, amik képszerkesztéssel foglalkoznak még nem találkoztam.

Talán azért nem, mert az ilyen típusú képeket az óvodák-iskolák  saját maguk szerkesztik meg, és már a kész ötlettel mennek el egy fotóstúdióba, vagy a fotóstúdió által használt meglévő választékból kénytelenek válogatni. Egy iskolai tablókép mérete pedig közel plakát nagyságú is lehet, a kinyomtatására pedig csak a stúdió van berendezkedve speciális nyomtatógéppel.

Ha mégis feltűnik ezek után valamelyik képszerkesztési leírásokkal  foglalkozó oldalon a tablók-albumok szerkesztéséről szóló ismertető, az nem a véletlen műve lesz, ugyanis sorba másolgatják más leírását, ötletét saját weboldalukra.

Pedig egy ilyen tabló kép vagy album kép, amit saját kezűleg szerkeszt meg az ember saját ízlése szerint, kiválóan alkalmas pl. képalbumunk borítására, vagy egy DVD tok borítólemezének készítésére, ahol a DVD-re a családról készített filmek vannak kiírva, de szép emlék lehet egy munkahelyi búcsúztatóra is, ahol az illető nyugdíjba megy, vagy más miatt távozik.

A saját otthoni célra tervezett kis tabló képek egyszerűen megszerkeszthetők, az iskolai tablóképek kicsit már más szerkesztési beállításokat igényelnek a nagy méretben való nyomtatásuk miatt, de nekünk most nem is ez a célunk.

Nézzük hát, mit is igényel egy családi tablókép vagy album illetve DVD borító szerkesztése.

Az ilyen jellegű képek 2 alapból állnak.  Az egyiket nevezzük előlapnak, ahol    1 nagy arckép köré építi fel az ember a témáját.  A másikat nevezzük hátsó borítólapnak. Itt szerepel a csapatkép, ami lehet egy óvodai létszám, vagy egy család bizonyos kiválasztott tagjai (szülők, nagy szülők, stb.), vagy egy munkahely adott létszáma.

Egy A4-es méretű fekvő lapra, ami kb. 1970 *1410 pixel,  egymás mellé is tehetjük majd az elkészített két alapképet méretarányosan elrendezve, majd nyomtatás után félbehajtva lehet őket használni.

Ha a szerkesztett képünk remekül sikerült, nyomtassuk ki fotópapírra. Fénykép minőségben kinyomtatva nem is lehetne szebb ajándék.  ( A fotópapírra való nyomtatásról útmutatót találsz  a „képek nyomtatása” menü alatt)

Maga a kép szerkesztése nem sokban különbözik, mint bármelyik más  kép szerkesztése. Amire igazán oda kell figyelni, az a kellékek képméretének használata.  Egy A4-es nagyságú tabló vagy albumkép szerkesztésénél soha ne használj 1200*800 pixel méretnél kisebb kellékeket. 

A képhez először is kell egy odaillő háttér.  Nyissunk hát egy üres lapot. Lehet fehér színű vagy átlátszó. A mérete legyen kb. 1410*1970 pixel és a felbontás 300 dpi, így kb. pont egy A4-es lapra kifér. Az odaillő hátteret másoljuk be rétegként. Maga a háttér ne legyen nagyon mintás, mert különben elvesznek benne a díszítő elemek, összefolyik az arckép keretünk a sok mintával. Válasszunk tehát egy szolid mintás alapot, vagy egyszínű alapot színátmenet varázslóval beszínezve. Minél egyszerűbb az alapháttér, annál szebben mutat majd rajta a képkeret és a díszítő elemek. Ezt a hátteret használjuk majd mindkét alapképhez.  Ha van a képtáradban olyan nagy felbontású alapkép, aminek a fele is elég lenne az egyikhez (előlaphoz), a másik felét használjuk a másik (hátsó borító) laphoz. Lásd pl. a tabló 4a - 4b képnél. 

Kell még hozzá egy szépen elkészített, de egyszerű keret, ami lehet kör, ovális vagy téglalap.  Mivel elég nagy képfelbontású lesz a készülő kép, nem biztos hogy lesz ekkora képkereted. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha mi magunk készítünk egy keretet. 

Egy ovális vagy téglalap keret készítése a legegyszerűbb módon a következő:

Nyiss egy üres lapot átlátszó színnel (RGBA mód).  Jelölj ki rajta egy ovális vagy téglalap részt akkorát, hogy az egész lapot majdnem kitöltse. Bödönnel színezd be fehérre.

Kijelölés még marad!

Menü/Kijelölés/összehúzás,  legyen annyi, amekkora szélesre akarod majd a keretet.  Az így kijelölt részt vágd ki.  Megmaradt a fehér ovális vagy téglalap kereted.

Most a fehér keretet varázspálcával jelöld ki és töltsd ki mintázattal, amilyen neked tetszik, vagy a Gradient pluginnal át is színezhetjük. Lásd pl. a tabló 4a képnél. 

Menü/Kijelölés/elrejtés  majd   Menü/ Kijelölés/réteg kiválasztás,  Szűrő/leképezés/kontúr 3D.

A szélesség alapból 7-es, de veheted magasabbra is pl. 10-14- re,  átlátszatlanságát is állíthatod magasabbra, hogy még szebb legyen, majd mehet az OK.     Kijelölés/elrejtés

Kaptunk egy szép mintás ovális vagy téglalap keretet.

Most már felhasználhatod a kapott nagy felbontású keretedet a készülő képhez.

A kész keretünket díszíthetjük egy kisebb mintával, virággal vagy más dísszel, ami megy a többi díszítőelemünkhöz. Az előlapra feltett képkeret lekicsinyített méretét használjuk majd a csoportképhez is. A csoportképnél a keretek száma különböző, azaz 5, 6, 8 db is lehet ügyesen elrendezve. Túl sokat azért ne tegyünk be, mert nem szép, ha a hátteret teljesen elfedi. A portré keretét zárjuk le egy szalaggal, amire ráírhatjuk a neveket, dátumot stb.

Az alapkép díszítésére olyan kellékmintákat használjunk, ami megy az illető portréjához. Kis gyereknél jól mutatnak a mesefigurák, nagyobb lányoknál-fiúknál a virágok-állatok, idősebb korosztálynál pedig az alkalomhoz illő díszkellékek. Magát a képet nem kell agyon cicomázni, hisz a lényeg benne az adott személy fotója.  Persze ez a fotó is amit beillesztünk, legyen  nagy felbontású.  Ha kell rajta retusálni, szépíteni, azt előre végezzük el az arcképen.

Utoljára még egy fontos dolog, amire esztétikailag is oda kell figyelni. Ha a csoportképhez használt arckép kicsit oldalról van fotózva, ügyeljünk arra, hogy a csoportkép kereteibe való beillesztésénél sose nézzen kifele az arckép.

Réteg/vízszintes tükrözéssel állítsuk be az arcképeket úgy, hogy mindegyik befele nézzen. Ha szemből van fotózva a kép, akkor nem kell erre figyelni.  (Lásd pl. a tabló 4b képnél)

Szerkesztettem pár tabló képet, ilyet is olyat is.  Mintának, ötletnek fel tudod használni.

A leírást készítette  © LNE

"az oldal jogvédelem alá esik, engedélyem nélkül a másolását a törvény bünteti"

 

A minta képeim nagy felbontású, Hight minőségben készültek.  Ha meg akarod nézni nagy felbontásban, klikkelj a kis képre, majd a bejövő képre állj az egereddel és a   + nagyító felkínálja az eredeti képméretet.

Tablókép 1    

    tablo-1a.jpg               

 

 

tablo-1b.jpg

 

 

 

Tablókép 2

tablo-2a.jpg

                

 

 

tablo-2b.jpg

 

 

 

Tablókép 3 

tablo-3a.jpg

        

 

 

tablo-3b.jpg  

 

 

Tablókép 4

tablo-4a.jpg

 

 

 

tablo-4b.jpg

 

 

 

Tablókép 5

tablo-5a.jpg

 

 

 

tablo-5b.jpg

 

 

 

Tablókép 6

tablo-6a.jpg

 

 

 

tablo-6b.jpg

 

 

 

Tablókép 7 

tablo-7a.jpg

 

 

 

tablo-7b.jpg

 

 

 

Tablókép 8 

tablo-8a.jpg

 

 

 

tablo-8b.jpg