Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Videó szerkesztés leírása

VIDEÓ SZERKESZTÉS ALAPJAI

"az oldal jogvédelem alá esik, engedélyem nélkül a másolását a törvény bünteti"

Többen is kérték, hogy szeretnének zenés videó műsort összeállítani a szerkesztett képekből. Megpróbálok  ebben is segíteni.

Amit most leírok, azt nem tanítják sehol, az ember tapasztalatokból és sok-sok próbálkozásokból tanulja meg egy program adott lehetőségeit. Lehet hogy már lesz amit ismersz, de lehet hogy nem, ezért előbb olvasd el az alábbiakat, és jól jegyezd meg minden szavát, mert fontosak.

Lehet hogy elsőre bonyolultnak fog tűnni egy kicsit, de ez ne legyen akadály, hisz minden kezdet nehéz és ha majd ráérzel a lényegére, csodálatos videókat fogsz tudni szerkeszteni. 

Először is, ha az ember egy műsoros-zenés vidit össze akar hozni, kell hozzá sok-sok képanyag, és hozzá egy megfelelően kiválasztott zene aláfestésnek.

Mindig el kell előre dönteni, hogy mire is fogjuk felhasználni, mert egy videót többféle formátumban lehet elmenteni.

Ilyen formátumok az  .avi,  .mpg,  .wmv ,  Ezek a kiterjesztések jelzik a videó tömörítési arányát, és hogy milyen codec-kel lett konvertálva.

Az avi formátum például lehet  DivX,  Xvid, Div5 ... stb.

Ma már közel 300 féle codec-kel lehet tömöríteni filmeket, és ez mind attól függ, hogy a videó szerkesztő programunkba milyen codec-ek vannak beépítve.

A codec szó  a Compressor/decompressor szavakból alkotott rövidítés, és az adatok tömörítésére/kitömörítésére szolgáló technológiát értjük alatta.

Sokszor találkozhat az ember olyan helyzettel, hogy le szeretne játszani a gépén egy filmet, és indításnál kiírja, hogy nincs telepítve a lejátszáshoz szükséges codec. (ez vonatkozhat a képre és a hangra egyaránt)  Ilyenkor nincs más teendőnk, mint feltelepíteni egy codec csomagot, ami általában tartalmazza közel mind a 300 féle codec-et, amit manapság már használnak.

Ilyen codec csomag például a K-Lite codek pack,  vagy az XP-codec pack. Mindkettő ingyen letölthető a weboldalukról. Írd be a keresőbe a nevet és töltsd le, majd telepítsd fel, persze ne mind a kettőt.  Vagy az egyiket vagy a másikat. Telepítés után ne várj semmi látványosságot, ez olyan program ami csak beépül a windows/system könyvtára alá, feltesz egy csomó .dll  fájlt  és a géped ezek után alkalmas lesz az   AVI  filmek lejátszására és nem ír ki többet hibát.

De térjünk vissza a mentési formátumokhoz, mert ez a lelke az egésznek. Mindegyiknek van előnye és hátránya.

pl.  legyen egy videó fájl neve:  manók   (ezt megtalálod a videóim között) és nézzük a különböző formátumok tulajdonságait.

a manók  .AVI-ba mentve:

Lejátszható minden asztali DVD-n TV-n keresztül és számítógépen.

Képminősége kiváló,  a kép mérete nagy, akár egy mozifilm.

hangminősége 5.1-es hátránya hogy hatalmas a  fájl  mérete.

közel 200 MB-t foglal el ez a 3,5 perces film,  nincs értelme, tehát avi-ba menteni, hisz ez nem mozifilmnek készült.

 

a manók  .MPG-be mentve:

Lejátszható asztali DVD-n is ha felismeri a codecjét, és számítógépen is. Képminősége nagyon jó, mérete 384*288  de állítható másra is.   (ha minél nagyobbra állítjuk a kép méretét, annál nagyobb lesz a fájl mérete is MB-ba),  hangja sztereó (de nem 5.1-es)  mérete se nagyon nagy.   A fájl méret kb.35-45 MB, idő: 3,5 perces film.  Ez a formátum arra jó, ha CD-re  ki akarsz írni sok ilyen videó összeállítást  rokonoknak stb.                     

 

a manók  .WMV-be mentve:

Csak számítógépen játszható le, asztali DVD-n nem.

Képminősége függ attól hogy milyen beállításokat használsz a mentésnél.

Ezt majd a progiban fogod látni.

hangja lehet sztereó vagy mono. ez is a beállítástól függ.

a fájl mérete kicsi, kb 5-8MB. így alkalmas arra, hogy  weboldalra feltegyed vagy  email-be elküldjed.

Konvertálásokkal lehet egyik formátumból, másik formátumot csinálni. Vagyis  AVI-ból MPG-t  WMV-t stb.

.wmv-ből is lehet vissza konvertálni  .mpg-t  vagy AVI-t ,  de az már nem lesz éles-tiszta. 

De hát ez érthető is, jó minőségből lehet gyengébbet konvertálni, de gyengéből ne akarjunk jobbat.                          

Az összes szerkesztő programokra érvényes, hogyha kilépsz a progiból, meg fogja kérdezni, hogy mented-e a munkádat. Ez a mentés nem a videód mentése, hanem az összeállításé,  ami a szerkesztőlécen van.  Ha elmented  adjál neki egy nevet, lehet ugyanaz a név, mint amit a kész videódnak adtál,  mert ennek úgyis más lesz a  fájl kiterjesztése és ha később módosítani akarod ezt az összeállítást ( zenét cserélsz rajta, képet adsz még hozzá, vagy veszel ki belőle), nem kell újra összeállítanod a műsort – áttűnésekkel - szöveggel-zenével, hanem csak megnyitod ezt a  fájlt,  és már tölti is be az összeállításodat és lehet módosítgatni. 

Így működik a képszerkesztésnél (PhotoFiltreStudió) is, ahol nem a képet mented, hanem az összeállítást, és a kép fájl kiterjesztése .pfi lesz és csak az adott progi tudja megnyitni.

 

A szerkesztő progik sajnos olyanok hogy az egyik ezt tudja a másik azt, de a lényegét minden videó szerkesztő  tudja csak más a felszín, más a kinézet.

Rengeteg szerkesztő van már a piacon, és a próbaverziókat minden szerkesztő hivatalos weboldaláról letöltheted. Általában 30 napos  a próbaverzió, de ez az időpont elég arra, hogy összeállíts egy-két videót, persze ha  már van hozzá jó sok kép anyagod meg aláfestéshez zene.

Ha meg letelt a 30 nap .......... hát arra is van megoldás. 

Feltenni a weboldalra progit sajnos nem tudok, már csak a mérete miatt se.

Egy ilyen progi akármilyen egyszerű is, 200 és 600 MB között mozog, de a NET-ről letölthető mindegyik. Amelyik jobban megnyeri tetszésedet, töltsd le,

(az útvonalát mindegyiknél megadom), telepítsd fel, és már lehet is használni.

Az összes szerkesztőt nincs módomban ismertetni, hisz több száz közül lehetne válogatni és az már túlnőtte a weblapom kereteit. De aki most tanulgatja a szerkesztést, annak ez is bőven elég, sőt talán még sok is.

Íme pár program, ami alkalmas videó fájlok készítésére.

Microsoft Office PowerPoint...

Windows MoveiMaker...

Ulead Video Studio….

Muvee Autoproducer….

 

Én már nagyon sok videó szerkesztőt kipróbáltam, mivel kedvenc időtöltésem a videók szerkesztése is.

Mégis ez a négy amit kezdőknek tudok ajánlani.  A PowerPoint-ot azért mert azt szinte mindenki ismeri, a Windows MoveiMaker-t azért mert magyar és ingyen van, a Muvee Autoproducer-t azért mert minden automatikus, nem kell bíbelődni vele, az Ulead Video Studio-t meg azért mert nem csak képek, hanem kamerával felvett videók szerkesztésére is kiváló.

Aki még sose szerkesztett videót, az kezdje a  Windows Movei Maker-el mivel ez magyar nyelvű de a leírásában bővebbet találsz róla.. Ha ezzel sikerül jó videókat szerkeszteni és begyakorolja az ember a lépéseket, utána már könnyen boldogul egy angol nyelvű progival is, hiszen csak a felszín lesz más, de az elv ugyanaz.

Ennek a négy proginak a leírását külön-külön megtalálod csak lapozz tovább lefele.

Készítette:  © LNE

______________________________________________________________________________________

                                                                                                                                               

 

Cikkek

Microsoft Office PowerPoint

2011.08.27

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Videó szerkesztés leírása | Hozzászólások: 29

Windows Movei Maker

2011.08.27

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Videó szerkesztés leírása | Hozzászólások: 0

Ulead Video Studio

2011.08.27

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Videó szerkesztés leírása | Hozzászólások: 3

Muvee Autoproducer

2011.08.27

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Videó szerkesztés leírása | Hozzászólások: 10